La Fira de Florejacs va néixer l’any 2006, a iniciativa de l’Ajuntament de Torrefeta i Florejacs, amb el nom de TERRA DE CASTELLS, Fira Medieval de la Segarra, i es va desenvolupar durant dues edicions, amb producció i direcció externa. La Fira Medieval tenia la durada d’un sol dia i reunia animacions de carrer, mercat medieval, demostracions d’oficis artesanals i visites als castells de Florejacs i Les Sitges.
L’any 2008, l’associació La Colla de Florejacs va assumir la direcció i producció de la Fira. El nou nom de l’esdeveniment fou FLOREJACS MEDIEVAL, amb el subtítol de “La Llegenda de la Dama” i les principals innovacions foren programar activitats durant tot un cap de setmana i representar, per primer cop, la Llegenda de la Dama de les Flors pel nucli medieval del poble.
L’any 2009, consolidada la Fira, novament amb el nom FLOREJACS MEDIEVAL, es va iniciar l’evolució cap a la temàtica Floral, adaptant el subtítol de “La Dama de les Flors“. Novament, durant tot el cap de setmana, la fira es va desenvolupar pel nucli de Florejacs, amb la representació de la Llegenda pel nucli de Florejacs, els mercats artesanals, les animacions de carrer i les visites als castells. La innovació principal fou la presentació de la Fira al Castell de les Sitges, amb un espectacle de pintura en directe, i la promoció de les parades de flors i plantes, així com la decoració de carrers i places amb ornaments florals.
L’any 2010 és la primera edició definitivament monogràfica: FIRA DE LA FLOR DE FLOREJACS. Per una banda, exposicions i mostres d’art floral, conferències, tallers participatius i concursos sobre instal·lacions constitueixen les activitats de promoció i exhibició de l’artesania floral i encenten un camí ben engrescador per a recórrer. Artesans, professors, aficionats i empresaris relacionats amb el món de la flor i les plantes es reuneixen per primera vegada a Florejacs, per comunicar les seves inquietuds, conectar les seves iniciatives i donar a conèixer l’extens i apassionant món de la flor. Per altra banda, visites guiades al patrimoni històric de Florejacs, espectacles de carrer, serveis de restauració i activitats infantils i familiars, conformen el conjunt de tasques adreçades al gran públic. Ambdues vessants, sempre en relació amb el món de la flor i tenint, com a fil de connexió, la recreació nocturna de la llegenda de la dama de les flors.
L’any 2011 es consolida la Fira de la Flor, “la Dama de les Flors”, en una única jornada (2 d’abril) que supera totes les expectatives de l’organització i acull al voltant de dos milers de visitants gràcies al bon temps, la qualitat i el gran nombre d’activitats programades i la potenciació aconseguida per Florejacs al ser integrat dins la Xarxa de Pobles amb encant. Com a activitats principals varen destacar els tallers, destinats a divulgar l’artesania de la flor, el coneixement del medi natural, la gastronomia floral, la decoració i les tècniques de jardineria adequades a la climatologia de la Segarra, impartits pels magnífics professionals i ja bon amics del poble Carme Bosch, Francesc Such, Gema Barceló, Julià Silvestre, Elisabet Contreras, els membres de “la Garbiana” i, molt especialment, Àstrid Van Ginkel i Carles Alcoy, així com les mostres de cultura d’arrel tradicional, amb la participació de la colla de de geganters “Dessota d’Igualada”, de diables “Carranquers de Cervera” i de castellers “Margeners de Guissona”, així com una gran batukada que va donar ritme i animació als carrers, per part de les simpàtiques i hiperenergètiques “Band Tokades”, arribades d’arreu de la Segarra. Pel que fa al mercat, es varen reunir més de seixanta parades d’artesania i gastronomia, d’entre les què varen destacar les integrades al sector d’artesans acreditats, que gaudien del seu propi espai, així com les dels productors ecològics de la Segarra, que varen oferir tasts de codony, vi, melmelades i licors i venda de planter, llegums i hortalisses.
L’any 2012 la Fira de la Flor, “la Dama de les Flors”, desafia la crisi i reprèn el format de dos dies (7 i 8 d’abril) gràcies a les ajudes rebudes per part de nombroses entitats, patrocinadors i emprenedors dels territoris circumdants i el suport de les associacions municipals i comarcals. Potencia les exposicions i mostres d’art floral, conferències, tallers participatius, parades de venda, concursos i activitats de promoció d’artesans, professionals i empreses vinculades a la temàtica floral i a la producció de qualitat local. Destaca la recuperació de la cistelleria tradicional amb palla per part del mestre cisteller Carles Alcoy, els tallers de ceràmica d’Irene Verdés, d’elaboració de sabons amb plantes segarrenques de la iaia Carmeta de Guissona o de preparació d’espècies condimentaries a càrrec de Fitomon, a banda de les cercaviles i les exhibicions castelleres ja tradicionals o la representació nocturna de la llegenda de la Dama de les les Flors, amb el suport del grup de teatre cerverí Alea Teatre. A banda d’això, es recuperen les visites guiades pels castells de Florejacs i les Sitges, el periodista de Sant Guim de Freixenet Lluís Urpí rep la flor de Florejacs i l’advocat Hug Sierra el certamen literari Manel Canals.